W kategorii produkty o zwycięstwo w Poznaniu walczyć będzie siedem regionalnych przysmaków. Natomiast nominację w części gastronomicznej otrzymały dwa dania – staropolska sztufada z dziczyzny, specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” oraz kiełbasa jagnięca z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel.
Największe kulinarne zmagania w regionie
Nominacje do tytułu kulinarnej „Perły” zostały przyznane w sobotę, 23 lipca 2016 r. podczas zachodniopomorskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
O co walczono?
Konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna. Warto zaznaczyć, że w tym roku walka o zwycięstwo w konkursie była zacięta już na etapie eliminacji. Swoje zgłoszenia nadesłało ponad 90 uczestników w kategorii produktowej, choć regulaminowy limit to 80. W kategorii na najlepszą potrawę o pierwsze miejsce starały się cztery zespoły. Uczestnicy w konkursie walczyli także o nominację do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”, której zwycięzców poznamy we wrześniu podczas poznańskich targów „Smaki regionów”.
Cenne nominacje do „Pereł 2016”
W tym roku o ten zaszczytny tytuł z naszego regionu powalczy siedem produktów oraz dwa dania. Warto w tym miejscu dodać, że zgodnie z regulaminem do nominacji do nagrody „Perła” podczas regionalnych finałów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” mogli również kandydować uczestnicy poprzednich edycji, którzy otrzymali I, II nagrodę lub wyróżnienie w kategorii produkty. I z tej możliwości skorzystano.
Komisja konkursowa, która obradowała pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, Prezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie zdecydowała, że nominację do tegorocznej „Perły” otrzymają następujące produkty:
- Udziec wędzony wieprzowy (Ireneusz Jung)
- Węgorz pieczony w zalewie (Małgorzata i Piotr Kozłowscy)
- Masło ostrowieckie (Barbara, Andrzej i Kalina Przyweccy)
- Ogórek konserwowy barwicki (Małgorzata Kula)
- Piwo Colberg (Artur Małetka)
- Miód pitny trójniak „Cedyński” ( Jan Olszański)
- Wino z dojrzałych pomidorów (Bożena i Ryszard Jaszczowscy).
W kategorii na najlepsze danie przyznano dwie nominacje do „Pereł” tegorocznym uczestnikom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Bolesława Sobolewskiego wybrała staropolską sztufadę z dziczyzny specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” oraz kiełbasę jagnięcą z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel.
W tej kategorii mogły wystartować dwuosobowe zespoły, reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Ich zadaniem podczas finału w Książnicy Pomorskiej było przygotowanie z produktów regionalnych menu składającego się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. W tym roku o zwycięstwo walczyły oprócz nagrodzonych: Wyszak Browar Rodzinny oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Kandydaci do „Pereł 2017”?
Do konkursu w części produktowej przyjmowane były te związane z określonym obszarem geograficznym, wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami i wywodzące się z tradycji kultywowanych w danym regionie.
Zwycięzcy tegorocznego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”:
Kategoria – Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria – Produkty i przetwory mięsne
- Zachodniopomorski Smak Natury – kiełbasa z dzika, Roman Kawecki
Podkategoria – produkty i przetwory z ryb
- Jesiotr wędzony, Anna i Łukasz Skowrońscy
Podkategoria – Produkty mleczne
- Ser bałtycki, Wojciech Adamski
Podkategoria – Miody
- Świeszewski miód mniszkowy, Małgorzata Chabowska
Wyróżnienie:
- Pyrzycka okrasa z gęsi, Edyta Pajor
- Ser kozi widuchowski, Edyta Szczupak
Kategoria – Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria – Przetwory owocowe
- Konfitura jagodowa – Mieczysława Stemplowska
Podkategoria – Przetwory warzywne
- Koprzywieńskie grzyby marynowane, Kazimiera Kula
Podkategoria – Produkty zbożowe
- Chleb mazowiecki – zwykły, Ewa Majewska
Podkategoria – Wyroby cukiernicze
- Rogaliki z Gwdy, Kamil Drewniak
Wyróżnienia:
- Makownik świąteczny, Agnieszka Jager
- Kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej, Ryszard Jaszczowski
Kategoria – Napoje regionalne
Podkategoria – Napoje bezalkoholowe
- Syrop z młodych pędów sosny, Tomasz Kaleta
Podkategoria-napoje alkoholowe
- Miód pitny trójniak „Słodycz łąki 2014”, Krzysztof Piwowar
Wyróżnienia:
- Miód pitny: dwójniak lipcowy, Tomasz Sadowski
- Miód pitny trójniak „Czcibor”, Jan Olszański
Kategoria – Inne produkty regionalne
- Pierogi smażone z kurkami, Marzena Krakowiak
Wyróżnienie:
- Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem), Ks. Maciej Pliszka
- Pierogi z pokrzywą, Stanisława Stępień
Srebrne Gryfy za promocję smaku
Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” było też okazją do nadania srebrnych Odznak Honorowych Gryfa Zachodniopomorskiego. Wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa odznaczył Bożenę Jaszczowską – autorkę wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych konfitury szczecińskiej z owocu róży oraz z zielonych pomidorów. Srebrny Gryf trafi ł także do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Odznakę w imieniu Izby odebrała jej prezes Izabella Byszewska.
Finał konkursu odbył się podczas ósmej edycji Jarmarku Jakubowego.
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego