Międzynarodowe Targi Grüne Woche w Berlinie

15:22

W dniach 20-29 stycznia br. odbędą się największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz luksusowe.

Międzynarodowe Targi Grüne Woche oferuje program konferencji na najwyższym poziomie, w tym m.in. ponad 300 sympozjów, seminariów i forów dyskusyjnych. Najnowsze tematy polityczne rolnictwa są prezentowane dla wszystkich wystawców i odwiedzających targi.

Międzynarodowe Targi Grüne Woche to bogata, międzynarodowa oferta artykułów spożywczych i używek; artykuły delikatesowe, świeże produkty: pieczywo, mięso i wędliny, ryby i owoce morza, nabiał, piwo, wino, szampan, miody, przyprawy, zioła, herbata; narzędzia i maszyny rolnicze, wyposażenie i urządzenia produkcyjne dla rolnictwa i ogrodnictwa, nasiona, szklarnie; bydło hodowlane, zwierzęta domowe, myślistwo i wędkarstwo. Część wystawy poświęcona jest sprzętowi kuchennemu, wyposażeniu kuchni i akcesoriom technicznym dla gospodarstw domowych. W ofercie targów są także nowoczesne usługi świadczone przez rolników (np. wypoczynek i zakupy na wsi) oraz informacje na temat energii odnawialnych.

Smakowite Pomorze Zachodnie na Grune Woche

Najsmaczniejsze i najwyższej jakości produkty od najlepszych producentów z Pomorza Zachodniego znajdą się w dwupoziomowej nadmorskiej restauracji – stoisku Województwa Zachodniopomorskiego na targach Grune Woche w Berlinie. Ta najważniejsza i największa na świecie ekspozycja żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, rusza już 20 stycznia 2017 r. w Berlinie i odbędzie się oczywiście z udziałem smakowitej drużyny z naszego regionu.

Na parterze miejsce dla wystawców, zaś na pierwszym piętrze salka do spotkań handlowych z gośćmi. W nawiązującym do nadmorskiej restauracji stoisku – siedzibie Pomorza Zachodniego podczas Grüne Woche 2017 nie zabraknie takich marynistycznych elementów jak rybackie siatki, pufy linowe, siatki abordażowe czy kod flagowy MKS: West Pomerania. Na samym szczycie umieszczony zostanie żagiel. Tylko w ubiegłym roku berliński „Zielony Tydzień” przyciągnął blisko 380 tysięcy gości, w tym 80 tysięcy przedsiębiorców. Targi „Grüne Woche” są doskonałą okazją do promocji dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Pomorza Zachodniego. To najważniejsze branżowe spotkanie producentów oraz przetwórców żywności tylko w ubiegłorocznej edycji przyciągnęło przedstawicieli ok 65. krajów.

W 2017 roku województwo zachodniopomorskie będzie reprezentowane przez 9 wystawców. Wśród promowanych produktów znajdą się m. in. znakomite wina z Winnicy Turnau zlokalizowanej w podszczecińskich Baniewicach, piwo Colberg warzone według tradycyjnej receptury bez użycia chemicznych dodatków, doskonałe wędliny szczecińskiej firmy Bohun S.A wytwarzane na podstawie receptur stosowanych przez naszych przodków. Podczas targów nie może zabraknąć również miodów. Będą m.in. Akacjowy Miód Cedyński z pasieki Miody Jana oraz Miody Pojezierza Choszczeńskiego z Gospodarstwa Pasiecznego Buckfast. Obecna będzie również Szczecińska Fabryka Wódek STARKA sp. z o.o., w ofercie której znajdą się legendarne wódki, których smak dojrzewa 18, 21, 25, 30 i 35 lat. Na Grüne Woche swoją ofertę gastronomiczną zaprezentują uzdrowiska z Kołobrzegu i Świnoujścia, a także Hotel Leda SPA, który przygotuje przekąski na bazie zachodniopomorskich produktów lokalnych i tradycyjnych – śledzie bałtyckie, pstrągi z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica oraz ogórki kołobrzeskie.

Program wydarzenia

Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa
(Targi Grüne Woche)
20.-29 01.2017
Godziny otwarcia: 10.00-18.00; w piątek 27.01. – 10.00-20.00
Miejsce wydarzenia: Messe Berlin, Messedamm 22, 14055 Berlin